Tanım : Damla sulama boruları tarımsal sulama için kullanılmaktadır. Genel bir tanımlama ile damla sulama bitki gelişimi için gerekli olan suyun, belirli bir boru sistemi aracılığı ile taşınıp, yan boru (lateral) üzerine veya içine yerleştirilen ve damlatıcı olarak adlandırılan özel yapıdaki araçlarla bitki kök bölgesine damlalar şeklinde uygulanmasıdır.

Damla sulamada temel amaç; bitkinin kullandığı suyu, istenirse bitki besin maddeleri ile birlikte aşırı bir su isteği yaratmadan bitkiye vermektir.

Damla Sulama Borularının kullanımı ile su kaybı en aza indirilir.

  • Boru içine belirli aralıklarla yerleştirilen labirentler suyun istenilen miktarlarda bitki köküne verilmesini sağlar.
  • Ayrıca, bu yöntemle suda eritilebilen gübrelerin de su ile birlikte bitki köküne ulaştırılması sağlanır.  Böylece gübre tasarrufu da sağlar.
  • Klasik sulama yöntemlerinin uygulandığı tarımda, bitki suya ulaşabilmek için daha fazla kök salar; fakat bu sistemde su direkt bitki köküne verildiği için bitki fazla kök salmaz ve gücün kök yerine ürüne gitmesi sağlanır.
  • Damla sulama sistemi havadaki rutubeti azalttığı için mantar gibi rutubetli ortamda yaygınlaşan hastalıkları önemli ölçüde engeller.
  • Yabancı ot gelişimine imkan vermez.
  • Toprağın havalanmasını sağlar.
  • Su kullanma randımanını yükseltir. Klasik sulama yöntemlerine göre yüksek tasarruf sağlar.
  • Sulama işçiliğini en aza indirir.

Tarımda yüksek verimlilik ve su kaynaklarının tasarruflu kullanımı her geçen gün daha fazla önem kazanmakta ve salma sulama ile tarım arazilerini sulama azalmaktadır. Fırat, bu konunun bilinciyle üreticiler için damla sulama sistemleri adı altında yassı ve yuvarlak damla sulama boruları üretmektedir.

16, 17, 20 ve 22 mm çaplarda üretilen yassı damla sulama borusu, saatte 1,6 litreden 2,2 litreye değişen miktarlarda su damlatabilmekte ve borunun et kalınlığı 6 milden 12 mile değişebilmektedir. Daha uzun mesafelerde sulama yapılabilmesi için tasarlanan yassı damla sulama borusunun et kalınlığı yuvarlak damla sulama borusuna göre daha incedir, damlatıcıları düzdür ve damlatıcı aralıkları 20 cm’den 50 cm’ye kadar değişebilmektedir.

Yuvarlak damla sulama boruları ise 16 ve 20 mm çaplarda 0,9 – 1,2 mm et kalınlığı arasında üretilmekte olup daha kısa mesafeler için tasarlanmıştır ve damlatıcıları yuvarlaktır. Kangal boyları 200 m ve 400 m’dir ve saatte 2 litreden 4 litreye kadar su damlatabilmektedirler. Fırat; mini vana, ayarlı damlatıcı, kör tapa, nipel manşon, dirsek, redüksiyon te parça gibi ek parçaları damlama borusu yanı sıra üreticilerin hizmetine sunmaktadır.

Damlama sulama sistemlerinin yanı sıra mandallı yağmurlama borusu 50 mm çaptan 160 mm’ye kadar ve redüksiyon, istavroz, te, abot, kör tapa, spring, spring vanası, uzatma borusu, hat vanası ek parçaları üretilmektedir.