Kıbrıs adası su kaynakları bakımından oldukça zayıf bir konumdadır. Adanın su ihtiyacının hemen hemen tamamı yeraltı su kaynaklarından karşılanmaktadır. Gerek çöp alanlarının su kaynaklarına yakın yerlerde bulunması gerekse içme suyunun yeraltı sularına karışması gibi nedenlerden dolayı Kıbrıs’ta su kalitesi düşmekte ve hâlihazırda sınırlı olan su potansiyeli her geçen gün azalmaktadır. Orman ve Su İşler Bakanlığı yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC’nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla balonla su taşıma gibi bugüne kadar birçok proje geliştirmiştir. Yavru vatanın su probleminin uzun vadeli bir çözüme kavuşturulması maksatlı en doğru yol Türkiye’den KKTC’ye su aktarılması ile mümkün görünmüştür. Bu bağlamda; KKTC’yi de kucaklayan su meselesini uzun vadede çözecek olan KKTC İçme Suyu Temini Projesi hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında Türkiye’de inşa edilen Alaköprü Barajı’ndan alınan su, denizden geçirilerek KKTC’de inşa edilen Geçitköy Barajı’na iletilmiştir.
Bu dev projenin Türkiye, deniz geçişi ve KKTC olmak üzere 3 ayağı bulunmaktadır. KKTC İçme Suyu Temini Projesi’nin en kritik noktası denizin içinden içme suyunu taşıyacak borulardır. Fırat’ın HDPE Boru üretimindeki yüksek mühendislik bilgisi, tecrübesi, üretim hızı ve dünya plastik literatürüne girmiş başarıları bu büyük projede tercih edilmesini sağlamıştır. Bu projede, % 100 Türk sermayeli Fırat, her biri tek parça olarak üretilen 500 m uzunluğundaki 160 adet HDPE boruyu bir yıl gibi kısa bir sürede dünyada tek başına üretecek kapasiteye sahip tek firmadır. Norveçli firma yılda ancak 15 km boru üretebileceğini teklif etmiştir. Fırat bu boruları 1 yılda üretemeseydi, Kuzey Kıbrıs 5 sene daha susuzluktan kavrulacak ve K.K.T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Mustafa Akıncı'nın dediği gibi ağızlarını deniz suyuyla fırçalamaya devam edeceklerdi. Bu projeyi mühendislik ve plastik üretimindeki tecrübemizle 50 milyon $ daha uygun maliyetle başardık ve ülkemizin öz kaynağının yurtdışına çıkmasını engelledik. Daha önce Libya’da iki ayrı şehrin deniz suyu arıtma projesi için de 500 metre uzunluğunda tekparça PE 100 Boru üreten Fırat, tecrübesini bu projede kullanılmıştır.
500 m uzunluğundaki her borunun 180 araba ağırlığında ve ya 5 futbol sahası uzunluğunda olduğunu düşünün. Ya da 80.000 metrelik bu projenin 43 tane 3. Boğaz Köprüsü uzunluğunda olduğunu hayal edin.
Fırat, bu projenin gerçekleşmesi için Mersin-Taşucu Seka Liman sahasında 85.000 metrekarelik bir alan kiralamış ve 4400 metrekare kapalı alandan oluşan fabrika kurmuştur. Tesiste PE 100 boru üretimi için 3 büyük ekstrüzyon hattı kurulmuştur. Deniz Geçişi, 80 km 151 m. uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 m. derinlikte ve askıda PE 100 boru hattıyla dünyada bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Fırat, 1600 mm çapında, 500 metre yekpare uzunlukta, PN 8 ve PN 6,4 bar basıncında toplam 160 adet boru üretmiştir. Projede 25.000 ton hammadde kullanılmıştır. 160 adet borunun üretimi 14 Ocak 2014 tarihinde tamamlanmıştır.
Bu dev proje ile yılda 75 milyon metreküp su KKTC’ye iletilebilecektir. Proje gerçekleştirildiğinde KKTC, 50 yıllık perspektifte su ihtiyacını karşılayacak bir kaynağa sahip olacaktır. Elde edilen suyla içme, kullanma, sanayi ve sulama amaçlı kullanımlar yapılabilecek ve projenin sulayacağı 4.824 hektar alanda yapılacak sulu tarımla bölgenin ekonomik kalkınmasına da büyük katkılar sağlanacaktır. Bugüne kadar her şeyini Kuzey Kıbrıs'la paylaşan Türkiye bu proje ile suyunu da paylaşacaktır.
Bu projeyle ülkemiz, tüm dünyadaki büyük çaplı tek parça boru pazarındaki tekeli kırmış ve global projelerde söz sahibi olmuştur. Aslında bu projeyle sadece Fırat değil ülkemiz büyük bir yeterlilik kazanmıştır. Fırat, bu projenin en kritik noktasında başarıyla yer almaktan olmaktan gurur duyuyor. Bu proje bir ihale değil milletimize karşı milli bir sorumluluktur. Bu gurur, Türk milletine feda olsun.